Kas-kas adalah biji daripada bunga pokok popi (Papaver Somniferum) yang sudah masak ranum dan tidak mengandungi bahan kimia narkotik (opium) kerana cecair yang menghasilkan opium pada tunasnya hanya wujud sebelum biji terbentuk sepenuhnya. Kas-kas diambil apabila bunga popi sudah masak dan tidak mengandungi bahan opium, tetapi ada kandungan yang sedikit bahan alkaloid daripada bunga popi,
Banyak lagi menarik FB kami
http://ift.tt/14Mtwjx
via Sembang Maniac
Sembang-sembang je
Popular Posts
-
Liberalisme ialah penikut mereka mahu bebas berijtihad dan menolak autoriti agama dalam semua bidang dan dari segi bernegara pula, mereka me...
-
Avita ialah sebuah jenama pembuat peralatan elektronik yang khusus membuat peranti seperti laptop, perkakasan IoT (Internet of Things) dan ...
-
Sony Xperia Z3 ialah peranti yang menerima markah paling tinggi di dalam sejarah ulasan Amanz. Kami memberikan markah yang tinggi pada pera...
-
Facebook sedia terkenal sebagai laman sosial terkemuka, malah turut mempermudahkan para penjual atas-talian untuk memasarkan produk mereka. ...
-
Lebih kurang jam 3.30 pagi, saya menerima panggilan dari Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang, Selangor untuk menguruskan jenazah lel...
-
Gambar menarik perkahwinan wartawan Melodi TV3 yang selalu 'bikin panas', Zuan Azmi dengan pasangannya iaitu seorang Pengarah Syari...
-
Kehidupan terkini penyanyi Awie Wings selepas diijabkabulkan pada 7 Oktober lalu dengan pilihan hatinya, Sharifah Ladyana Syed Shamsuddin...
-
Siri CPU Intel Coffee Lake bakal hadir di pasaran dunia pada 5 Oktober kelak, dan ASUS baru sahaja mengumumkan siri papan induk Intel Z370 m...
-
Pada musim panas pada tahun 1979, dua orang remaja mendakwa telah melihat objek misteri UFO bercahaya terang melintasi kereta mereka ketika ...
-
Microsoft hari ini dilihat mengemaskini laman Windows Developer mereka, sekaligus memperlihatkan yang mana kemaskini Windows 10 akan datang ...
Copyright © 2014 Sembang Maniac - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info
0 Komentar untuk "Apa Itu Kas-kas (Popi) Dan Sejarahnya Dalam Rempah Masakan"