Supaya madu dapat disimpan lama, haruslah disimpan dalam keadaan tertentu kerana madu mempunyai sifat-sifat yang istimewa.
Simpan madu dalam suhu bilik
Madu memiliki sifat higroskopis, dengan kata lain, madu mudah menyerap zat-zat yang ada di lingkungan sekitarnya.
Oleh itu bekas madu harus tertutup rapat dan jauh dari bahan-bahan yang berbau tajam.
Bekas yang baik untuk menyimpan madu ialah bahan daripada gelas/botol kaca.
Agar terhindar dari proses fermentasi dan kristalisasi, simpanlah pada ruangan dengan suhu sekitar 20 darjah celcius dan kelembaban udara kurang dari 65% (FAO 2007).
Tidak digalakkan untuk menyimpan madu di dalam peti sejuk (refrigerator) kerana mempercepatkan terjadinya kristalisasi dan fermentasi.
Selain itu, jauhkan dari sinar matahari secara langsung kerana dapat merosakkan kualiti madu, glucose oxidase dan menghentikan aktiviti anti-bakteria.
Madu tidak boleh disimpan dalam bekas logam
Ini adalah untuk mencegah pengkaratan dan penyerapan logam berbahaya.
Madu yang disimpan dalam suhu normal, hilang 3.6% khasiatnya pada tahun pertama dan 25.5% pada tahun kedua kerana terjadinya proses fermentasi.
Proses ini menghasilkan alkohol yang selanjutnya berubah menjadi asid asetat. Madu yang rosak rasanya menjadi masam.
BACA INI JUGA: Adakah Cinta Kamu Madu Atau Racun?
Sumber: Remi Thuok
Simpan madu dalam suhu bilik
Madu memiliki sifat higroskopis, dengan kata lain, madu mudah menyerap zat-zat yang ada di lingkungan sekitarnya.
Oleh itu bekas madu harus tertutup rapat dan jauh dari bahan-bahan yang berbau tajam.
Bekas yang baik untuk menyimpan madu ialah bahan daripada gelas/botol kaca.
Agar terhindar dari proses fermentasi dan kristalisasi, simpanlah pada ruangan dengan suhu sekitar 20 darjah celcius dan kelembaban udara kurang dari 65% (FAO 2007).
Tidak digalakkan untuk menyimpan madu di dalam peti sejuk (refrigerator) kerana mempercepatkan terjadinya kristalisasi dan fermentasi.
Selain itu, jauhkan dari sinar matahari secara langsung kerana dapat merosakkan kualiti madu, glucose oxidase dan menghentikan aktiviti anti-bakteria.
Madu tidak boleh disimpan dalam bekas logam
Ini adalah untuk mencegah pengkaratan dan penyerapan logam berbahaya.
Madu yang disimpan dalam suhu normal, hilang 3.6% khasiatnya pada tahun pertama dan 25.5% pada tahun kedua kerana terjadinya proses fermentasi.
Proses ini menghasilkan alkohol yang selanjutnya berubah menjadi asid asetat. Madu yang rosak rasanya menjadi masam.
BACA INI JUGA: Adakah Cinta Kamu Madu Atau Racun?
Sumber: Remi Thuok
Banyak lagi menarik FB kami
http://ift.tt/14Mtwjx
via Sembang Maniac
0 Komentar untuk "Tips Menyimpan Madu Yang Ramai Tak Tahu"